En jaksa laittaa kaikkia skeemoja sillä vain nämä tuntuvat minusta erittäin paikkaansa pitäviltä..

-------------------------------------------

 

Testin tulokset ovat suuntaa antavia. Lue ohjeet tuloksen tulkitsemiseksi tulossivun lopusta. Huomaa, että tunnelukon kuvaus on aina sama. Tunnelukon voimakkuus ilmaisee sen, miten hyvin kuvauksen tulisi pitää paikkaansa sinun kohdallasi. Älä kuitenkaan ota testin tulosta annettuna totuutena, vaan kysy itseltäsi miltä osin kuvaus pitää paikkaansa. Jos kuvaus ei pidä lainkaan paikkaansa, sinulla ei ole kyseistä tunnelukkoa.





Hylkääminen
Tunnelukon voimakkuus:erittäin vahva

Menetyksen pelko ohjaa elämääsi - olet huolissasi yksin jäämisestä. Uskot että läheisesi kuolevat tai jättävät sinut. Pelkäät jääväsi yksin ja luultavasti takerrut läheisiin ihmisiisi, mutta samalla karkotat heidät luotasi - pahin pelkosi on kuin itseään toteuttava ennuste. Menettämisen pelkoa seuraa luottamuksen puute joka tulee usein ilmi kontrollointina, omistushaluisuutena ja mustasukkaisuutena. 

Tulkitset herkästi toisen tekemisiä tai tekemättä jättämisiä eroaikeiksi ja saatat ylireagoida niihin, vaikkapa siihen kun toinen ei vastaa puheluusi tai tekstiviestiisi. Saatat ajatella, että jos toinen ei ole kanssasi nyt, hän ei kohta ehkä ole kanssasi lainkaan. Vaikka suhde olisi vakaa, se luultavasti tuntuu vain väliaikaiselta - ikään kuin se olisi koko ajan vaakalaudalla. Saatat itse epätoivoissasi uhata erolla, ikään kuin testataksesi odotustasi - joko suhde nyt päättyy. Ehkä pidät välillä välimatkaa ystäviisi, ettei heistä tule liian tärkeitä sinulle. Toisaalta saatat vaipua epätoivoon jos tulkitset ystävän ottavan etäisyyttä. Menetyksien myötä tunnelukko vahvistuu ja alat uskoa ettei mistään löydy kestävää suhdetta.

 

Aijai, miten tuo viimeinen lause kourasee syvältä.


Kaltoin kohtelu
Tunnelukon voimakkuus:erittäin vahva

Pelkäät, että ihmiset haavoittavat, huijaavat, loukkaavat, pahoinpitelevät tai käyttävät sinua jollain tavoin hyväkseen. Et luultavasti koe oloasi luottavaiseksi ja turvalliseksi vaan näet uhkakuvia ihmissuhteissasi. Sinun on yleensä vaikea luottaa ihmisiin. Saatat suhtautua epäillen toisten aikomuksiin ja uskot läheistesi pettävän sinut tavalla tai toisella. Et päästä ketään lähellesi etkä uskalla avautua ihmissuhteissasi. Olet varovainen ja saatat testata ovatko ihmiset luottamuksesi arvoisia. Saatat kuitenkin viehättyä ihmisistä jotka ovat hyväksikäyttäjiä ja annat heidän kohdella itseäsi huonosti. Toistuvat hyväksikäytön kokemukset vahvistavat tunnelukkoa ja syövät omanarvon tunnetta. Tämä voi johtaa siihen, että sinun on vaikea päästä suhteesta jossa sinua kohdellaan kaltoin.

Parissa aiemmassa suhteessa olen itkenyt enemmän kuin nauranut. Lähtenyt joka viikko vähintään kerran ja silti aina palannut takaisin. Kun tämä loukkaava ihminen on sitten jättänyt minut, olen ollut murtunut ja syyttänyt häntä, että hän ei ole ikinä oikeasti edes halunnut minua.





Huomaa, että tunnelukon kuvaus on aina sama. Tunnelukon voimakkuus ilmaisee sen, miten hyvin kuvauksen tulisi pitää paikkaansa sinun kohdallasi. Älä kuitenkaan ota testin tulosta annettuna totuutena, vaan kysy itseltäsi miltä osin kuvaus pitää paikkaansa. Jos kuvaus ei pidä lainkaan paikkaansa, sinulla ei ole kyseistä tunnelukkoa.

Tunnelukon voimakkuus: erittäin vahva (tunnelukko ohjaa elämääsi voimakkaasti ja laaja-alaisesti), vahva (tunnelukko vaikuttaa merkittävästi elämääsi), keskivahva (tunnelukko vaikuttaa elämässäsi useissa tilanteissa) tai heikko (tunnelukko vaikuttaa elämässäsi harvoin).

Testin tulokset ovat suuntaa antavia. Tarkempi tunnelukkojen kartoitus vaatii laajemman kysymysaineiston ja työskentelyn tunnelukkoihin perehtyneen terapeutin kanssa.

Mikäli olet kiinnostunut työskentelemään tunnelukkojesi avaamiseksi, suosittelemme lukemaan Avaa tunnelukkosi (Young & Klosko, Kansanvalistusseura 2007, www.kvs.fi) tai työskentelemään tunnelukkoihin perehtyneen terapeutin kanssa.

Tunnelukon ammatillinen nimike on haitallinen varhainen skeema, joita on määritelty yhteensä 18. Skeematerapia on kognitiivisen psykoterapian muoto, jolla pyritään avaamaan skeemat / tunnelukot. Lue lisää skeemoista ja skeematerapiasta osoitteesta www.skeematerapia.fi

Ota tunnelukkotestin tulokset mukaan ensimmäiselle terapiakäynnille tai lähetä tulokset sähköpostilla terapeutille. Alleviivaa tai korosta tunnelukon kuvauksesta sinua kuvaavat kohdat.